Crêpe-papier, je kent het vast wel. Wordt vaak gebruikt op een feestmuts van school, maar wist je dat je daar ook mee kunt ‘verven’?
Op een schildersdoek heb ik een prachtig gekleurde achtergrond gemaakt van crêpepapier. Benieuwd hoe je dat doet, lees dan snel verder.

Volg onderstaande stappen:

  1. Kies kleuren die je mooi vind
  2. Knip of scheur er stukjes van en leg deze op je schildersdoek op de manier zoals jij dat wilt
  3. Spuit met een plantenspuit alles nat( niet te veel)
  4. Wanneer het naar wens is laat je alles drogen. De volgende dag zul je zien dat het crêpe-papier er los op ligt en de kleuren op je doek zitten. Houd er wel rekening mee dat een schildersdoek krom kan trekken door het vocht.

Ik ben samen met de kinderen aan de slag gegaan. Zo zag je meteen het verschil in de aanpak van het scheuren. De jongste van 5 jaar had behoorlijk grote stukken, terwijl de oudste vooral bezig was alle kleine stukjes heel symmetrisch neer te leggen. Enige frustratie waar wij ondertussen achter kwamen was, dat crepe-papier zich makkelijk verplaatst door het kleine beetje lucht dat je uitademt. Dit zorgde voor wat irritatie bij de kinderen, heb je alles net op je juiste plek neergelegd is alles weer verplaatst…zucht.

Tip: Maak je ondergrond licht vochtig om te voorkomen dat je crêpe-papier ‘wegwaait’.

Terwijl het crêpe-papier overal was neergelegd en nat gespoten was hebben we het op een platte ondergrond te drogen gelegd. Van te voren hadden de kinderen bedacht dat het de achtergrond van een schilderij zou worden. Op het schilderij zou een tekst komen gemaakt van foam clay

Tijdens een weekendje weg twee jaar geleden maakte ik voor het eerst kennis met foam clay. Foam Clay is klei met kleine balletjes die gebruikt wordt om verschillende ondergronden te bekleden. Het droogt op bij kamertemperatuur met een enigszins ruw oppervlak. De droogtijd varieert van 1 tot 3 dagen, afhankelijk van het model en de dikte van de laag. Het is heel makkelijk te bewerken en dus zeer geschikt voor kinderen om mee te werken. Mijn dochter is groot fan en heeft al verschillende creaties gemaakt. Zo heeft ze blokken hout bekleed dat later fungeerde als robot, maar ook een heuse pinguïn familie die toch wel heel schattig was gemaakt.

Na ongeveer twee dagen was de achtergrond droog (ze hadden hem flink nat gemaakt) en konden we te tekst erop zetten. De letters hebben we gemaakt van koek vormpjes. De foam clay is makkelijk uit te rollen om vervolgens uit te steken waardoor je mooie letters krijgt. Door de klei blijft het gemakkelijk op de ondergrond kleven waardoor je geen lijm nodig hebt. En natuurlijk hebben deze prachtige schilderijen en plek gekregen in het ‘atelier’!

Deze manier van verven kun je ook op andere manieren toepassen. Op papier is het ook heel goed te doen. Leuk als achtergrond in een fotoalbum bijvoorbeeld of wat dacht je van cadeaupapier? Maak bijvoorbeeld een cadeau doosje. Het vraagt even wat voorbereiding, tijd en geduld omdat het nog moet drogen, maar dan heb je wel een heel persoonlijke en originele ingepakt cadeau. Extra leuk wanneer de inhoud ook nog eens zelf gemaakt is natuurlijk!