Dat de HERFST is begonnen is duidelijk te zien aan de bomen met prachtig verschillende kleuren bladeren, andere die zelfs kaal beginnen te worden en een flinke wind die zo nu en dan de kop op steekt. Wat echt passend is bij dit seizoen is het maken van een heerlijk boswandeling. Samen met je kinderen genieten van de gezonde buitenlucht en op zoek te gaan naar al het moois dat de natuur ons geeft. 

In het bos zijn oa verschillende eetbare producten te vinden, zo kun je van brandnetels heerlijke thee maken en als je geluk hebt vind je misschien nog wel wat beukennootjes. Ook op creatief gebied is er veel te vinden. Zo kan ik me herinneren dat er vrijwel geen herfst voorbij gaat waarin er geen spinnenwebben gemaakt worden van kastanjes. Ook de eikels en dennenappels die gevonden zijn worden bewaard voor de herfst tafel op school of thuis ter decoratie.

Voorafgaand aan de boswandeling die ik afgelopen herfstvakantie met mijn kinderen maakte heb ik ze een opdracht mee gegeven. ‘Ga op zoek naar takken, kijk goed naar de vorm…wat zie je’? Meteen vanaf het eerste begin waren ze druk bezig en werden alle takken geïnspecteerd. Super leuk om te zien hoe creatief kinderen zijn wanneer je ze op deze manier een opdracht mee geeft. Iets dat eerst gewoon lijkt op een tak blijkt daarna een ‘echt mannetje’ te zijn. Heerlijk om op zo’n simpele manier kinderen te prikkelen in hun fantasie, want tijdens de wandeling hebben we dolfijnen, kabouters, slangen, wormen en zelfs een rendier gezien.

Bij thuiskomst hadden we een grote verzameling aan takken. Wanneer je niet meer goed oplet wordt er van alles in de tas gestopt. Eerst dus maar even goed gekeken of alle takken wel bruikbaar waren (ik zit niet echt te wachten op allerlei ongedierte). Nadat de takken waren ontdaan van oa schors, beestjes en natte bladeren konden we beginnen. Op tafel had ik allerlei materiaal neergelegd, zoals stofjes en wol voor het maken van de kleding en met verf werden takken omgetoverd tot dieren.

Ik benoemde het al even dat de fantasie wordt geprikkeld en dat is echt zo. Daar waar de één ‘iets’ zag in een tak zag de ander niet en andersom gebeurde dat ook vaak. Pas toen we thuis waren en iedereen aan de slag ging om beeld te geven aan de tak werd zichtbaar wat de ander allang had gezien. Prachtig en heel leerzaam voor kinderen om te kijken naar iets wat niet direct zichtbaar is, maar met wat aanpassingen wel.

Thuis ook aan de slag?

Dit heb je nodig voor het maken van deze geweldig grappige STOK POPPETJES;

  • stofjes
  • wol
  • verf
  • wiebeloogjes
  • (stof) schaar
  • lijm/ lijmpistool (kleine kinderen wel helpen want deze lijm is heel heet)

 

 

Ik ben heel benieuwd welke creaties jullie hebben gemaakt van de takken, laat snel je reactie achter!!