Helemaal trendy tegenwoordig is BETON. Niet alleen wordt het gebruikt in de bouw, maar ook voor in huis is er van alles te koop. Mooie waxinelichtje houders, deurstops, decoratieve hartjes en nog veel meer. Veel leuker is het natuurlijk om zelf aan de slag te gaan met dit mooie robuuste materiaal. 

Het begon eigenlijk allemaal met een bezoekje aan de bibliotheek. Mijn dochter vond een boekje over allerlei dingen die je buiten kon doen. Spelletjes en creatieve ideeën waaronder het maken van een tegel voor in de tuin. En omdat wij bezig zijn met het opknappen van de tuin was dit natuurlijk super leuk om te doen.

Bij het verzamelen van alle materialen heb ik wel even wat mannelijke hulp in geroepen wat betreft het beton. Voor mij nogal onbekend doordat ik hier nog niet eerder mee gewerkt had. In de bouwmarkt was genoeg te vinden, van snelbeton tot normaal dat binnen twee uur verwerkt moest worden. Ik heb gekozen voor de laatste, de kinderen zouden aan de slag gaan en het zou jammer zijn als het beton hard werd terwijl zij nog niet klaar zijn. Bij de beschrijving vanuit het boekje stond; ‘maak je persoonlijke tegel’ daarmee bedoelden ze dat je er (dierbare) spulletjes van jezelf in kon doen. Op zoek in hun kamers kwamen de kinderen tot de conclusie dat ze eigenlijks niets konden vinden behalve een centje uit Amerika waar we twee jaar geleden op vakantie naartoe zijn geweest. Gelukkig had ik bij de action al parelmoer en mozaïek steentjes kunnen vinden dus hadden we genoeg om te versieren.

Allereerst moet de schoenendoos ingesmeerd worden met een plantaardige olie, hierdoor kun je het gemakkelijk verwijderen nadat het uitgehard is. Daarna heb ik het beton volgens gebruiksaanwijzing dat op de verpakking stond klaar gemaakt. Ik heb eerst 10 kilo aangemaakt om te kijken hoeveel ik daaruit zou kunnen halen. Met een houten lepel heb ik alles door elkaar gemengd, er was namelijk geen man in huis die ik om hulp kon vragen dit met de boor en een meng staaf te fixen. Een behoorlijke flinke klus, maar met wat girlpower is het gelukt. Het mengsel moest ongeveer een uurtje rusten (natuurlijk heb ik tussentijds gecontroleerd dat het niet te snel hard zou worden) en toen hebben we een laagje in de doos gedaan. Met de tien kilo die ik aangemaakt had kon ik twee dozen vullen, precies genoeg voor de twee kids die op dat moment thuis waren en lekker aan de slag konden gaan.

Op hun eigen manier hebben zij een persoonlijk tegel gemaakt en zal schitteren in de tuin, die hopelijk dit voorjaar klaar zal zijn. Het idee was dat alle leden van het gezin een tegel zouden maken dus met de overige tien kilo ben ik de volgende dag weer aan de slag gedaan. Nadat ik klaar was met mijn persoonlijk tegel, een hart dat symbool staat voor liefde ben ik gaan experimenteren met het maken van waxinelichtjes en een vaasje. Met plastic en kartonnen bekertjes ben ik aan de slag gegaan. Best een lastig klusje, de structuur van het beton was erg grof en daardoor was het moeilijk te verwerken. Bij de tegel was het oppervlak veel groter en daardoor makkelijker, maar zo voor de eerste keer ziet het er best redelijk uit.

Benodigdheden om zelf aan de slag te gaan:

  • schoenendoos
  • (plantaardige) olie
  • beton
  • water
  • steentjes of andere materiaal om te versieren
  • weegschaal
  • plastic handschoenen

 

Met nog meer ideeën ga ik zeker nog een keer aan de slag met beton, alleen één met een fijnere structuur die makkelijker te verwerken is. Misschien een leuk idee als workshop, doe je ook mee?