Maak je eigen glas-in-lood raamhanger

Creaties maken met materiaal dat eigenlijk in de prullenbak zou verdwijnen maakt voor mij de euforie van ‘iets creëren’ alleen maar leuker! Plastic is zo’n veelvoorkomend materiaal dat tegenwoordig overal omheen verpakt lijkt te zitten. Maar creatief in het verzinnen om weer iets te maken van dit ‘kosteloze materiaal’ zorgt voor een uitdaging en tevens een leuke vrijetijdsbesteding nu in de zomervakantie.

Plastic dekseltjes

Je kent ze wel van die heerlijke snoeptomaatjes, minikomkommer of paprika die verpakt zitten in van die plastic emmertjes. Super handige en lekkere snack om mee te nemen, maar een aanslag op je plastic container. Vorige week kreeg ik bij het zien van de deksel opeens het idee om er leuke zelfgemaakte raamhangers van de maken. Gewone stiften hechten vaak niet goed op plastic, maar ik had nog speciale stiften liggen in mijn knutseldomein die je kunt gebruiken om op plastic te tekenen. Deze stiften hechten goed op de plastic ondergrond en kun je mooie dingen tekenen. Ik vond het leuk om het effect van een ‘glas in lood’ raam te maken. En dus ben ik samen met de kinderen nadat ik een aantal deksels verzamelt had aan de slag gegaan.

Aan de slag…

Allereerst hebben we met zwarte stift streepjes gezet die vervolgens zijn ingekleurd met verschillende kleuren. Het leuke van deze activiteit is dat iedereen het kan maken. Zelfs kinderen vanaf een jaar of twee kunnen al prachtige dingen maken. Oudere kinderen verzinnen andere mogelijkheden om de creatie nog ‘mooier’ te maken door het toevoegen van een figuur in de vorm van een hart of ster. Op deze manier krijg je met gewoon ‘tekenen’ en kosteloze materialen prachtige creaties.

Een leuke activiteit die niet veel tijd kost en snel resultaat geeft. Klinkt als een ideale bezigheid voor in de vakantie.

Gooi vanaf nu dus geen plastic deksels meer weg, maar verzamel er zoveel je kunt en versier een raam met deze prachtige zelfgemaakte ‘glas in lood’ creaties!!

Zelf aan de slag met Tie dye

Een trend is een tijdelijke rage die weer vervangen wordt door een ‘nieuwe’ andere trend. Ook op het gebied van kleding wisselen verschillende trend elkaar op. Een ‘nieuwe’ of eigenlijk oude bekende trend deze zomer is het ontwerpen van kleding in de Tie dye techniek. Vele van jullie zullen deze techniek al eerder voorbij hebben zien komen jaren geleden als ‘trend’ maar toen werd het ‘batik’ genoemd.

Met deze techniek kun je allerlei prachtige dingen ontwerpen. Het zijn voornamelijk kinderen die dol zijn op deze nieuwe trend. Ze maken met name shirts in verschillende patronen. Filmpjes op YouTube worden massaal bekeken om allerlei ideeën op te doen. Naast het maken van shirt kun je deze techniek toepassen op van alles en nog wat. Zolang je rekening houdt met een basis van wit katoen want dan heb je het beste resultaat! Met een zwart shirt kan het ook, die zul je alleen eerst moeten ontkleuren voordat je kleur kunt toevoegen. Dit proces vergt wel een aantal stappen voordat je een mooi gewenst resultaat krijgt. En aangezien ik wel een persoon ben die graag snel resultaat ziet is deze manier van Tie dye niet echt aan mij besteed.

Eigenlijk is het een soort cadeau dat je open maakt

Zojuist heb ik nog ouder stukjes stof gepakt en die verschillende mooie kleuren gegeven. Verschillende patronen als ‘Bullseye’ of ‘honinggraat’ geven een speciaal effect dat SUPER TOF is om te maken, maar vooral een leuk resultaat geven. Wat deze techniek niet alleen voor kinderen erg leuk maakt is dat het eigenlijk een soort verrassingscadeautje is. Je bind of knoopt je kledingstuk/ lap stof op een bepaalde manier bij elkaar. Vervolgens ga je aan de slag met wat kleuren. En dan wacht je een paar uur (dat is jammer want je wilt graag weten hoe het eruit ziet). Pas wanneer je het ‘cadeau’ uitpakt zie je hoe het geworden is. Kinderen houden hiervan, ze willen niet voor niets allemaal LOL ballen of hatchimalls omdat ze willen weten wat er in het ei zit…. En om eerlijk te zeggen vind ik het als volwassenen ook elke keer weer leuk om het pakketje open te maken!

Aan de slag

In de winkel is van alles te koop, verschillende merken bieden allerlei kleuren verf aan. Het is belangrijk dat het textielverf is anders is je mooi ontworpen shirt na één wasbeurt verandert is iets anders. Met één kleur kun je al aan de slag gaan. Ware het niet dat ik net als kinderen altijd heel hebberig wordt en niet genoegen neem met één kleur. Gevolg.. een lege portemonnee maar wel meerdere kleuren waar ik lekker mee aan de slag kan gaan. Uiteraard vind ik het helemaal leuk om te doen, maar nog veel leuker vind ik het als ik andere kan inspireren zelf aan de slag te gaan!

Daarom kun je bij Creajee sinds deze week een eigen shirt (of iets anders) in Tie dye techniek maken. Blije kinderen die trots zijn op hetgeen dat zij gemaakt hebben en met trots een eigen ontwerp dragen. Want één ding is zeker, al gebruik je hetzelfde patroon, ieder ontwerp is UNIEK!!!

Dus wil jij nou ook aan de slag gaan met deze techniek? Kijk dan bij de agenda of er nog een plekje vrij is.

Tastbare herinnering

Er zijn van die momenten die je, als het kan eventjes zou willen stilzetten…. Momenten van geluk, maar ook momenten van verdriet. Als moeder van drie prachtige kinderen ken ik deze momenten als geen ander. Kinderen worden geboren en nog maar kort daarna vieren ze alweer hun eerste verjaardag. Het gaat allemaal veel te snel als je het mij vraagt.

Ik kan me de eerste stapjes van mijn oudste zoon nog goed herinneren, maar er zijn tal van gebeurtenissen die minder helder zijn. Veel herinneringen heb ik opgeschreven in schriftjes die ik zeker de eerste jaren goed heb bijgehouden. Een schriftje waarin de eerste stapjes werden gezet, voor het eerst naar de tandarts of wanneer ze zonder zijwielen konden fietsen. Grote gebeurtenissen die voor ouders heel bijzonder zijn.

Ook de grote hoeveelheid foto’s dragen bij aan herinneringen. Veelal mooie, leuke en grappige, maar gelukkig ook de minder mooie dingen in het leven heb ik af en toe weten vast te leggen. Waar het om gaat is dat het heel waardevol is om blijvende herinneringen te hebben van een bijzonder moment in je leven!

Levensecht kunstwerk

Om dit soort momenten op een speciale manier vast te leggen heb ik mijn creativiteit gebruikt om een tastbare herinnering te maken. Ik heb de handen van mijn kinderen gebruikt voor het realiseren van een prachtig kunstwerk!! Wat het kunstwerk extra bijzonder maakt is dat de details goed zichtbaar zijn. Je ziet de nerven in de handen en bij de vingerkootjes, maar ook de lijnen (levenslijn, hartlijn en hoofdlijn) in de handpalmen zijn duidelijk te zien. Een levensecht kunstwerk op ware grootte. Hoe bijzonder is het wanneer je dit als blijvende herinnering hebt aan een huwelijk, 1ste verjaardag van je kind of je kinderen in het algemeen.

Maar ook bij een minder leuke gebeurtenis zoals bijvoorbeeld een naderend overlijden van je kind, broer, zus, opa, oma, vader of moeder. Ik weet nog goed dat ik mijn fototoestel pakte op het moment toen ik hoorde dat mijn vader overleden was. Met die foto’s ben ik heel blij, maar het zijn geen pronkstukken die ik iedereen laat zien. Maar dit prachtige kunstwerk is dat zeker WEL het geval. Doordat het een kunstwerk is op ware grootte is het levensecht en een prachtige manier om iemand te herdenken!!

Wil jij ook zo’n prachtig kunstwerk?? Ik ga graag aan de slag om voor jouw een prachtige tastbare herinnering te maken.

Windgong van kosteloos materiaal

Ik ben groot voorstander om spullen te herbruiken. Uiteraard omdat recyclen goed is voor het milieu, maar daarnaast omdat het super leuk is spullen een nieuwe jasje te geven. Zo heeft een buffetkast afkomstig van de oma van mijn man al verschillende ‘looks’ gehad en heb ik keer op keer een ‘nieuwe’ kast…SUPER leuk!! Om te laten zien dat je spullen ook kunt hergebruiken op een simpele manier, iets dat minder tijdinvestering vraagt presenteer ik vandaag deze blog. 

Het begon eigenlijk allemaal toen de kinderen een wandeling gemaakt hadden met oma en tijdens deze wandeling een soort grote schelpen gevonden hadden. Bij het zien van de schelpen kreeg ik direct het idee om daar een soort windgong van te maken voor in de tuin. We waren op dat moment bezig de tuin te restylen dus in mijn hoofd paste een windgong daar heel goed bij. Mijn handige man heeft er met een klein boortje gaatjes in gemaakt en voor enkele maanden hebben we de schelpen nog even in de kast laten liggen.

Bij een windgong is het de bedoeling dat hij geluid maakt wanneer hij beweegt. De schelpen waren goed genoeg om geluid te produceren, maar omdat we niet genoeg schelpen hadden moest er nog iets anders bij. Ik had bedacht dat bierdopjes wellicht een leuk idee zouden zijn. Enkele maanden duurde het voordat we genoeg bierdopjes hadden om aan de slag te kunnen. Dat kwam mooi uit want de tuin zag er inmiddels top uit. De persoonlijk tegels die de kinderen al eerder gemaakt hadden hebben al een mooi plekje gekregen en dat zouden deze windgongs ook krijgen. Bierdopjes zijn als je het mij vraagt behoorlijk saai en dus konden die wel een kleurtje gebruiken. Daarom heb ik ze met verschillende kleuren spuitlak wat ik nog had staan gespoten.

Nadat alle voorbereidingen getroffen waren zijn de kinderen aan de slag gegaan. De basis was een tak die ik tijdens een bezoek aan het bos had meegenomen. Ook daar zijn door manlief weer wat gaatjes in geboord waaraan de draadjes bevestigd konden worden. Met alle materialen op tafel hebben de kinderen per touwtje schelpen en bierdopjes eraan vastgemaakt. Alhoewel de materialen hetzelfde zijn, zien beide er toch anders uit. Zij hebben hun eigen creatie gemaakt die nu schittert in de tuin. Wat het extra leuk maakt is dat deze creatie vrijwel niets heeft gekost. Het meest is gevonden in de natuur of is hergebruikt.

Doordat ik ze onder de veranda heb opgehangen vangen ze iets minder wind waardoor het geluid minimaal is. Zelf vind ik dat niet erg, loop ik in ieder geval niet het risico dat ze stuk gaan of in de knoop komen te zitten. En hoop ik dat ik er nog jaren van kan genieten.

Benodigheden om zelf aan de slag te gaan:

 • stok
 • touw
 • schelpen
 • kralen
 • bierdopjes
 • boor
 • alles wat je zelf mooi vind

 

Dus gooi niet meteen spullen weg, maar kijk of het misschien op een andere manier nog te gebruiken is. Je zult versteld staan wat er allemaal mogelijk is. Bij CREAJEE houd ik je daarvan graag op de hoogte en hoop ik je te inspireren zelf aan de slag te gaan!!

 

 

Verven met je voeten, gek en grappig!!

Een kleine vier weken geleden begon de zomervakantie met stralend weer. Wat mij betreft veel te warm want met die bloedhitte komt er maar weinig uit mijn handen. In de vakantie is hét moment om nog meer creatief bezig te zijn. Vaak is er meer tijd en rust om aan de slag te gaan en dingen af te kunnen maken. Naast het feit dat ik zwemmen heerlijk vind ben ik blij dat ik sinds vorige week weer creatief kan zijn en dat zie ik ook bij de kinderen.

Verven is een creatieve bezigheid die de meeste kinderen graag doen. Je hebt snel resultaat, er is een scala aan verschillende kleuren en terwijl je bezig bent ontstaan nieuwe kleuren. Op school wordt er regelmatig geverfd en ook thuis maken kinderen de mooiste kunstwerken. Zowel thuis als op school wordt er over het algemeen een kwast gebruikt, maar soms wordt de verf ook als vingerverf gebruikt. Op kinderdagverblijven worden handen en voeten ingesmeerd om een mooie afdruk te maken, maar bij geen van allen kusje eens even lekker kliederen met je voeten.

Mijn kinderen vinden het geweldig om te doen ‘VERVEN MET JE VOETEN’!!! Het vraagt wel wat voorbereiding omdat ik er minder gelukkig van wordt als na afloop blijkt dat mijn hele vloer onder de verf zit en dus bedek ik alles met kranten. Met de uitgekozen kleuren verf op papieren bordjes naast de grote stukken behang kunnen ze aan de slag. Toch wat onwennig wordt er eerst een teen in de verf gedoopt want een beetje gek vinden ze het wel. Maar al vrij snel worden hele voeten in de verf gedoopt en kledderen ze met de verschillende kleuren verf. De grote klodders zorgen ervoor dat ze bijna uitglijden, maar zelf dat vinden ze grappig!

Van tevoren had ik al een grote emmer met een warm sopje klaar gezet zodat ze de kinderen nadat ze klaar waren met verven direct in de emmer konden gaan staan. Op die manier ging het makkelijk om de voeten weer schoon te krijgen, tenminste dat dacht ik want de verf ging er op de nagels iets minder goed vanaf. Maar goed dat komt een andere keer wel weer, de kinderen hebben in ieder geval genoten en daar gaat het om.

Een dag later toen alles goed droog was kon de finishing touch gegeven worden. De kinderen hebben met een kwast kussen de tenen hun naam geschreven. Een kwast tussen je tenen vraagt een totaal andere behendigheid dan wanneer je je handen gebruikt en dat was super leuk. Kinderen willen vanuit nature vaak iets dat groter/ dikker is en dus werden de grootste kwasten gepakt, maar al vrij snel kwamen ze erachter dat dit niet echt handig was. zijn maar klein en daar past zo’n grote dikke kwast helemaal niet tussen. Rondom de naam werd het uitgeknipt en nu hangt hij op de slaapkamerdeur te schitteren.

 

 

Durf anders te denken en wees eens creatief op een andere manier. Kinderen vinden vaak heel veel leuk wanneer jij als ouder enthousiast bent. Maak daar gebruik van en creëer mooie momenten!!

 

Creatief met BETON

Helemaal trendy tegenwoordig is BETON. Niet alleen wordt het gebruikt in de bouw, maar ook voor in huis is er van alles te koop. Mooie waxinelichtje houders, deurstops, decoratieve hartjes en nog veel meer. Veel leuker is het natuurlijk om zelf aan de slag te gaan met dit mooie robuuste materiaal. 

Het begon eigenlijk allemaal met een bezoekje aan de bibliotheek. Mijn dochter vond een boekje over allerlei dingen die je buiten kon doen. Spelletjes en creatieve ideeën waaronder het maken van een tegel voor in de tuin. En omdat wij bezig zijn met het opknappen van de tuin was dit natuurlijk super leuk om te doen.

Bij het verzamelen van alle materialen heb ik wel even wat mannelijke hulp in geroepen wat betreft het beton. Voor mij nogal onbekend doordat ik hier nog niet eerder mee gewerkt had. In de bouwmarkt was genoeg te vinden, van snelbeton tot normaal dat binnen twee uur verwerkt moest worden. Ik heb gekozen voor de laatste, de kinderen zouden aan de slag gaan en het zou jammer zijn als het beton hard werd terwijl zij nog niet klaar zijn. Bij de beschrijving vanuit het boekje stond; ‘maak je persoonlijke tegel’ daarmee bedoelden ze dat je er (dierbare) spulletjes van jezelf in kon doen. Op zoek in hun kamers kwamen de kinderen tot de conclusie dat ze eigenlijks niets konden vinden behalve een centje uit Amerika waar we twee jaar geleden op vakantie naartoe zijn geweest. Gelukkig had ik bij de action al parelmoer en mozaïek steentjes kunnen vinden dus hadden we genoeg om te versieren.

Allereerst moet de schoenendoos ingesmeerd worden met een plantaardige olie, hierdoor kun je het gemakkelijk verwijderen nadat het uitgehard is. Daarna heb ik het beton volgens gebruiksaanwijzing dat op de verpakking stond klaar gemaakt. Ik heb eerst 10 kilo aangemaakt om te kijken hoeveel ik daaruit zou kunnen halen. Met een houten lepel heb ik alles door elkaar gemengd, er was namelijk geen man in huis die ik om hulp kon vragen dit met de boor en een meng staaf te fixen. Een behoorlijke flinke klus, maar met wat girlpower is het gelukt. Het mengsel moest ongeveer een uurtje rusten (natuurlijk heb ik tussentijds gecontroleerd dat het niet te snel hard zou worden) en toen hebben we een laagje in de doos gedaan. Met de tien kilo die ik aangemaakt had kon ik twee dozen vullen, precies genoeg voor de twee kids die op dat moment thuis waren en lekker aan de slag konden gaan.

Op hun eigen manier hebben zij een persoonlijk tegel gemaakt en zal schitteren in de tuin, die hopelijk dit voorjaar klaar zal zijn. Het idee was dat alle leden van het gezin een tegel zouden maken dus met de overige tien kilo ben ik de volgende dag weer aan de slag gedaan. Nadat ik klaar was met mijn persoonlijk tegel, een hart dat symbool staat voor liefde ben ik gaan experimenteren met het maken van waxinelichtjes en een vaasje. Met plastic en kartonnen bekertjes ben ik aan de slag gegaan. Best een lastig klusje, de structuur van het beton was erg grof en daardoor was het moeilijk te verwerken. Bij de tegel was het oppervlak veel groter en daardoor makkelijker, maar zo voor de eerste keer ziet het er best redelijk uit.

Benodigdheden om zelf aan de slag te gaan:

 • schoenendoos
 • (plantaardige) olie
 • beton
 • water
 • steentjes of andere materiaal om te versieren
 • weegschaal
 • plastic handschoenen

 

Met nog meer ideeën ga ik zeker nog een keer aan de slag met beton, alleen één met een fijnere structuur die makkelijker te verwerken is. Misschien een leuk idee als workshop, doe je ook mee?

 

 

 

Beleef veel lol, bij het maken van jou eigen VETBOL

Terwijl de sneeuw al op vele plaatsen in het land valt is het overal duidelijk…..de WINTER is in volle gang. Vorige week was het al te merken aan de ijzige kou die duidelijk voelbaar was wanneer je naar buiten ging. Lekker warm aangekleed met af en toe een klein zonnetje was het heerlijk weer! We genieten van het weer, kijken uit naar het moment waarop er geschaatst kan worden en de slee wordt weer van zolder gehaald. Maar dit is ook een mooi moment om creatief aan de slag te gaan en iets lekkers te maken voor alle vogels in ons land.

Vetbollen kun je kopen, maar zelf maken is natuurlijk veel leuker. Mijn dochter had voor haar partijtje een origineel cadeautje gekregen. Een zakje waarin allemaal noten en pinda restjes zaten (de ouders van de gever hebben een pindabranderij). Een mooi moment om me eens te verdiepen in de mogelijkheden om zelf vetbollen te maken. Om te beginnen is het belangrijk na te denken over hoe je de bollen precies wilt maken. Er zijn namelijk verschillende manieren waarop je dat kunt doen. Je kunt er bollen van maken, maar ook als taart of in een kopje met het schoteltje eronder vastgelijmd zodat een vogeltje lekker kan zitten terwijl het eet zijn opties. Wanneer je bedacht hebt hoe je de bollen gaat maken kun je aan de slag zodra je alle benodigdheden in huis hebt.

 

Dit heb je nodig

 • verschillende noten/ zaden/ vogelvoer
 • frituurvet, ongezouten en nog niet gebruikt
 • vorm, schaal, idee hoe te maken
 • evt. touw voor het ophangen

 

Het maken is echt een klusje van niks, je begint met het smelten van het frituurvet. Daarbij is het wenselijk als je dit in een oude pan doet. Helaas heb ik begin dit jaar, tijdens het opruimen van de keuken (lekker opgeruimd het nieuwe jaar beginnen) een pan weggedaan die ik hier mooi voor had kunnen gebruiken, maar gelukkig had ik nog een pan die ik minder vaak gebruik. Zorg ervoor dat je het vet op een lage temperatuur smelt. Je gebruikt ongeveer evenveel vet als voer, ik heb alles keurig afgewogen om de juiste hoeveelheid te hebben, maar als je goed bent in schatten is dat natuurlijk ook prima. Zodra alles gesmolten is doe je het voer erbij en roer je alles goed door…..THAT”S IT!!

Wanneer je net als ik koekvormpjes gaat gebruiken is het verstandig te wachten met het vullen van de vorm zodra het vet wat gaat stollen. Het mengsel is vloeibaar en zou door de koekvorm heen kunnen gaan. Wanneer je een dichte vorm hebt zoals een blik, kopje of andere vorm is het niet perse nodig te wachten.

Wanneer je een vogeltaart maakt kun je alles lekker op elkaar stapelen, maar zodra je iets wilt ophangen is het belangrijk hier van tevoren rekening mee te houden. Wanneer je het mengsel in de vorm doet doe je er meteen een touwtje in. Het uiteinde van het touwtje dat in het mengsel gaat leg je een klein knoopje in, zodra het dan gaat stollen zit het touwtje goed vast. Ik heb bij het vullen kleine stukjes van een rietje erin gedaan. Na het stollen heb ik het rietje vervangen door een touwtje. Na ruim een uur is het gestolt en kun je het uit de vorm halen. Gaat dat niet makkelijk, dan kun je de vorm een beetje warm maken en zul je zien dat het makkelijker gaat. Voor een optimale vetbol kun je hem het beste 24 uur laten uitharden voordat je het gebruikt.

 

 

Op deze manier heb je originele vetbollen helemaal zelfgemaakt en komen de vogels vast en zeker op bezoek.

 

 

 

Advent kalender voor het hele gezin!

De maand december staat al bijna voor de deur. Met Sinterklaas die afgelopen weekend zijn intrede heeft gedaan kijken we vooruit naar een maand vol warmte en gezelligheid. Een maand waarin we met elkaar mooie momenten mogen beleven en prachtige herinneringen maken die we koesteren in ons hart. Eén van de manieren waarop we prachtige herinneren kunnen maken zijn de momenten die we beleven als gezin. Lees snel verder hoe jij op originele wijze herinneringen kunt maken voor en met het hele gezin!!

Als kind was ik er al dol op, een kalender waarbij ik elke dag een vakje mocht open maken en als ‘verassing’ een chocolaatje kreeg. In de winkel zie ik ze nog steeds, maar de afgelopen jaren zijn er heel wat andere variaties bij gekomen. Geheel passend bij de december maand waarin cadeautjes de boventoon voeren mag wat mij betreft een advent kalender niet ontbreken. Al hoewel ik voor mijn kinderen verschillende variaties gekocht hebt wilde ik dit jaar iets anders. Iets origineels wat we nu de kinderen groter worden met elkaar kunnen delen, maar ook een persoonlijk is.

Het avondeten is bij ons het moment waarop we (nog) elke dag met elkaar zijn. Tijdens het avondeten vinden vaak ook de meeste gesprekken plaats, een mooi uitgangs punt als invulling voor een advent kalender. Communicatie, spanning, persoonlijkheid, positiviteit en een verassingelement zijn zaken waar ik rekening mee heb gehouden bij het bedenken en ontwerpen.

In plaats van vakjes die je open kunt maken, ben ik aan de slag gegaan met papier en diverse materialen zoals touw, washi-tape, stickers en stempels en heb ik een slinger van 24 zakjes gemaakt. Met kleuren die passen binnen mijn interieur zien alle zakjes er verschillend uitzien, maar vormt het een mooi, feestelijk en gezellig geheel.

De binnenkant, dus de inhoud van de zakjes vraagt een stuk minder tijd dan het maken van de slinger. Een kleine twee uur ben ik druk bezig geweest en vond ik het super leuk om te maken, maar de inhoud vond ik nog leuker omdat het echt persoonlijk is!! Kijkende naar mijn gezin heb ik kaartjes en briefjes gemaakt. Die kaartjes/ briefjes zijn voor het grote deel de inhoud van de advent kalender. Daarnaast zit er voor iedereen een kleinigheidje in de vorm van de cadeautje in.

Wat ik zo mooi vind om op deze manier een advent kalender te maken is dat je rekening kunt houden met iedereen en met elkaar in gesprek kunt gaan. Zo heb ik kaartjes gemaakt waarin we elkaar een compliment geven. Iedereen vind het leuk een compliment te krijgen en ook binnen het gezin zouden we veel vaker mogen zeggen wat de ander goed kan. Als ouder weten we dat ruzie binnen een gezin erbij hoort, maar elkaar een compliment geven gebeurd veel minder. Waarom eigenlijk………?? Praten met elkaar, ik bedoel echt met elkaar in gesprek gaan is heel belangrijk en waardevol. Hoe denkt iemand over bepaalde zaken en wat vindt een ander daarvan? Hoe zit het eigenlijk met onze dromen en wensen?

 

Om jullie een beeld te geven van de inhoud heb ik enkele voorbeelden van mijn persoonlijke advent kalender;

 • Schrijf een compliment voor jezelf op een sticker en plak hem op jezelf (goed wanneer je kind dit lastig vind)
 • Noem iets dat je graag zou willen durven
 • Als jij de baas zou zijn van Nederland wat zou je dan veranderen?
 • Geef degene naast jou een complimentje
 • Stel je hebt vleugels waar zou je naartoe willen vliegen?
 • Deel de briefjes uit aan de juiste persoon (er zitten evenveel briefjes in als gezinsleden waarop kwaliteiten staan, bijv dapper/ lief/ spontaan etc)

 

Op deze manier stel je hem dus helemaal samen wat past bij jou gezin. Met jonge kinderen zal de inhoud anders zijn als wanneer je oudere kinderen hebt. Ook kun je rekening houden met wie het zakje open maakt door er bijvoorbeeld een naam op te zetten. Het vraagt wel even iets meer tijd voor het maken van deze advent kalender, maar dan heb je wel iets origineels en geheel persoonlijks. En wat het leuke is, met een nieuwe inhoud kun je hem volgend jaar weer gebruiken!!

 

Stimuleer het zelfvertrouwen, vergroot het zelfinzicht en maak een herinnering met deze advent kalender!!

 

Prikkel de fantasie en maak stokpoppetjes en dieren

Dat de HERFST is begonnen is duidelijk te zien aan de bomen met prachtig verschillende kleuren bladeren, andere die zelfs kaal beginnen te worden en een flinke wind die zo nu en dan de kop op steekt. Wat echt passend is bij dit seizoen is het maken van een heerlijk boswandeling. Samen met je kinderen genieten van de gezonde buitenlucht en op zoek te gaan naar al het moois dat de natuur ons geeft. 

In het bos zijn oa verschillende eetbare producten te vinden, zo kun je van brandnetels heerlijke thee maken en als je geluk hebt vind je misschien nog wel wat beukennootjes. Ook op creatief gebied is er veel te vinden. Zo kan ik me herinneren dat er vrijwel geen herfst voorbij gaat waarin er geen spinnenwebben gemaakt worden van kastanjes. Ook de eikels en dennenappels die gevonden zijn worden bewaard voor de herfst tafel op school of thuis ter decoratie.

Voorafgaand aan de boswandeling die ik afgelopen herfstvakantie met mijn kinderen maakte heb ik ze een opdracht mee gegeven. ‘Ga op zoek naar takken, kijk goed naar de vorm…wat zie je’? Meteen vanaf het eerste begin waren ze druk bezig en werden alle takken geïnspecteerd. Super leuk om te zien hoe creatief kinderen zijn wanneer je ze op deze manier een opdracht mee geeft. Iets dat eerst gewoon lijkt op een tak blijkt daarna een ‘echt mannetje’ te zijn. Heerlijk om op zo’n simpele manier kinderen te prikkelen in hun fantasie, want tijdens de wandeling hebben we dolfijnen, kabouters, slangen, wormen en zelfs een rendier gezien.

Bij thuiskomst hadden we een grote verzameling aan takken. Wanneer je niet meer goed oplet wordt er van alles in de tas gestopt. Eerst dus maar even goed gekeken of alle takken wel bruikbaar waren (ik zit niet echt te wachten op allerlei ongedierte). Nadat de takken waren ontdaan van oa schors, beestjes en natte bladeren konden we beginnen. Op tafel had ik allerlei materiaal neergelegd, zoals stofjes en wol voor het maken van de kleding en met verf werden takken omgetoverd tot dieren.

Ik benoemde het al even dat de fantasie wordt geprikkeld en dat is echt zo. Daar waar de één ‘iets’ zag in een tak zag de ander niet en andersom gebeurde dat ook vaak. Pas toen we thuis waren en iedereen aan de slag ging om beeld te geven aan de tak werd zichtbaar wat de ander allang had gezien. Prachtig en heel leerzaam voor kinderen om te kijken naar iets wat niet direct zichtbaar is, maar met wat aanpassingen wel.

Thuis ook aan de slag?

Dit heb je nodig voor het maken van deze geweldig grappige STOK POPPETJES;

 • stofjes
 • wol
 • verf
 • wiebeloogjes
 • (stof) schaar
 • lijm/ lijmpistool (kleine kinderen wel helpen want deze lijm is heel heet)

 

 

Ik ben heel benieuwd welke creaties jullie hebben gemaakt van de takken, laat snel je reactie achter!!

 

 

 

 

Creatief met wc rollen

Dat je van wc rollen van alles kunt maken weet iedereen. Hier thuis worden er regelmatig verrekijkers gemaakt. Er bestaan zelfs boeken waarin je de prachtigste creaties kunt maken. Wat me opviel is dat dit meestal gericht is op kinderen. Lege wc rollen worden hier thuis veelal bewaard. Als is het niet voor thuis dan wel voor school want die gebruiken het ook veel. Je kent het wel, zelfgemaakt inpakpapier met prachtige hartjes rondom een moederdag cadeau. Maar eerlijk is eerlijk binnen no-time heb je een overschot aan wc rollen. En daar zit niemand op te wachten…….dus tijd om aan de slag te gaan!!

Ik heb als eerste een aantal wc rollen in stukjes geknipt. Daarbij is het belangrijk dat ze allemaal even hoog zijn, dit doe je door er eentje als mal te gebruiken. Omdat ik van verschillende merken wc rollen had merkte ik dat ze niet allemaal dezelfde maat hadden. Dit is niet erg maar wel belangrijk om rekening mee te houden. Nadat ik een aantal stukken had ben ik als het ware gaan puzzelen. Wat gekeurd er als je ze tegen elkaar aan legt? Of welke vormen kun je maken en hoe ziet dat eruit? Er ontstond eigenlijk al vrij snel een soort bloem, gemaakt van vijf of zes blaadjes. De sierlijkheid die dat meteen gaf sprak mij aan en dat werd dan ook meteen mijn uitgangs punt.

Een aantal bloemen bij elkaar aangevuld met blaadjes als basis. De sierlijke vormen die je heel makkelijk kunt maken door een stukje wc rol op te rollen, zorgde ervoor dat het geheel bij elkaar kwam. Ik verfde alle stukjes zwart omdat ik het geheel op een schildersdoek eruit wilde laten uitspringen.

De achtergrond had ik al eerder gemaakt en was bedoelt voor deze creatie. De wat drukke achtergrond staat mooi in contrast met de zwarte bloemen. Met een witte spuitbus heb ik de hartjes van de bloemen wit gespoten. Hierdoor krijgt de bloem een wat ‘lievere’ uitstraling wat ik beter bij de sierlijke vorm vind passen.

Super leuk dat je ook als volwassenen prachtige creaties kunt maken van dit simpele materiaal dat  iedereen in huis heeft!

 

Dus gooi je wc rollen niet meer weg, maar maak er iets moois van!! Ga aan de slag en creëer met verschillende vormen en kleuren jou kunstwerk.