Terwijl de sneeuw al op vele plaatsen in het land valt is het overal duidelijk…..de WINTER is in volle gang. Vorige week was het al te merken aan de ijzige kou die duidelijk voelbaar was wanneer je naar buiten ging. Lekker warm aangekleed met af en toe een klein zonnetje was het heerlijk weer! We genieten van het weer, kijken uit naar het moment waarop er geschaatst kan worden en de slee wordt weer van zolder gehaald. Maar dit is ook een mooi moment om creatief aan de slag te gaan en iets lekkers te maken voor alle vogels in ons land.

Vetbollen kun je kopen, maar zelf maken is natuurlijk veel leuker. Mijn dochter had voor haar partijtje een origineel cadeautje gekregen. Een zakje waarin allemaal noten en pinda restjes zaten (de ouders van de gever hebben een pindabranderij). Een mooi moment om me eens te verdiepen in de mogelijkheden om zelf vetbollen te maken. Om te beginnen is het belangrijk na te denken over hoe je de bollen precies wilt maken. Er zijn namelijk verschillende manieren waarop je dat kunt doen. Je kunt er bollen van maken, maar ook als taart of in een kopje met het schoteltje eronder vastgelijmd zodat een vogeltje lekker kan zitten terwijl het eet zijn opties. Wanneer je bedacht hebt hoe je de bollen gaat maken kun je aan de slag zodra je alle benodigdheden in huis hebt.

 

Dit heb je nodig

  • verschillende noten/ zaden/ vogelvoer
  • frituurvet, ongezouten en nog niet gebruikt
  • vorm, schaal, idee hoe te maken
  • evt. touw voor het ophangen

 

Het maken is echt een klusje van niks, je begint met het smelten van het frituurvet. Daarbij is het wenselijk als je dit in een oude pan doet. Helaas heb ik begin dit jaar, tijdens het opruimen van de keuken (lekker opgeruimd het nieuwe jaar beginnen) een pan weggedaan die ik hier mooi voor had kunnen gebruiken, maar gelukkig had ik nog een pan die ik minder vaak gebruik. Zorg ervoor dat je het vet op een lage temperatuur smelt. Je gebruikt ongeveer evenveel vet als voer, ik heb alles keurig afgewogen om de juiste hoeveelheid te hebben, maar als je goed bent in schatten is dat natuurlijk ook prima. Zodra alles gesmolten is doe je het voer erbij en roer je alles goed door…..THAT”S IT!!

Wanneer je net als ik koekvormpjes gaat gebruiken is het verstandig te wachten met het vullen van de vorm zodra het vet wat gaat stollen. Het mengsel is vloeibaar en zou door de koekvorm heen kunnen gaan. Wanneer je een dichte vorm hebt zoals een blik, kopje of andere vorm is het niet perse nodig te wachten.

Wanneer je een vogeltaart maakt kun je alles lekker op elkaar stapelen, maar zodra je iets wilt ophangen is het belangrijk hier van tevoren rekening mee te houden. Wanneer je het mengsel in de vorm doet doe je er meteen een touwtje in. Het uiteinde van het touwtje dat in het mengsel gaat leg je een klein knoopje in, zodra het dan gaat stollen zit het touwtje goed vast. Ik heb bij het vullen kleine stukjes van een rietje erin gedaan. Na het stollen heb ik het rietje vervangen door een touwtje. Na ruim een uur is het gestolt en kun je het uit de vorm halen. Gaat dat niet makkelijk, dan kun je de vorm een beetje warm maken en zul je zien dat het makkelijker gaat. Voor een optimale vetbol kun je hem het beste 24 uur laten uitharden voordat je het gebruikt.

 

 

Op deze manier heb je originele vetbollen helemaal zelfgemaakt en komen de vogels vast en zeker op bezoek.